Příběh pokrmů, které voněly v každé chalupě pod Ještědem

Profilovka
před 2 hodinami

Většina z nás dnes u štědrovečerního stolu usedá k tradičnímu kapru nebo řízku. V historii, v kuchařkách psaných švabachem a v paměti starých horských chalup přitom dřímají chutě, které jsou mnohem autentičtější. Patří k Libereckému kraji stejně neodmyslitelně jako sklářské píšťaly, a přesto na ně mnozí z nás zapomněli. Poznáte je podle vůně?

Málokdo dnes ví, že pod názvem „Muzika“ se neskrývají koledy, ale pokrm, který byl pro naše předky vrcholem svátečního blaha. Je to hustá, temná a sladká směs, která v sobě koncentruje vše, co horská zahrada přes léto vydala. Sušené křížaly, švestky a hrušky se hodiny louhovaly v horké lázni s celou skořicí a hřebíčkem, dokud se jejich duše nespojila v jedinečný celek.

625b30a25adeb76fb4e5e3b7478833c9.jpg

Tajemství dokonalé Muziky spočívalo v trpělivosti. Musela se zahustit strouhaným perníkem a nechat odležet v chladné komoře, aby všechny ingredience „začaly hrát“. Lidé v našem kraji věřili, že tato sladká omáčka přináší do domu harmonii. Dnes ji většina z nás zná už jen z vyprávění, přitom je to právě tato chuť, která formovala Vánoce v Jizerských horách po celá staletí.

Hubník aneb co les dal

Zatímco Muzika reprezentovala sladkou hojnost, Hubník byl ztělesněním pokory a síly našich lesů. Je to jídlo opředené vůní česneku, majoránky a lesního podrostu. Na rozdíl od běžných nákypů měl ten liberecký a krkonošský jednu zvláštnost – musel obsahovat směs hub, které hospodář vlastnoručně nasbíral v nejhlubších hvozdech.

IMG_4359.jpg

Hubník nebyl jen jídlem, byl to symbol přežití v drsném kraji. Zlatavá kůrka na povrchu a vláčný vnitřek plný tmavých lesních hřibů připomínaly horalům, že i v nejkrutější zimě je les jejich živitelem. V mnoha rodinách na Semilsku nebo Jilemnicku se recept na ten „pravý“ Hubník dodnes tají jako rodinné stříbro.

Dnes tyto pokrmy potkáte jen zřídka. Často je jíme, aniž bychom tušili, že držíme v rukou unikát, který nikde jinde na světě nemá tak hluboké kořeny jako právě u nás.

Zdroj: L.A. CREATIVE FOOD 

Foto: úvodní Pixabay

Hubník Muzika pokrmy historie Jizerské hory Liberecký kraj

Chcete přispět do diskuze? Stačí se jen přihlásit.


Výběr článků
Autor: Redakce iLIBERECKO
Redakce iLIBERECKO – před 6 hodinami
Štědrý den patří k nejvýznamnějším dnům českých Vánoc. Už po staletí se s ním pojí řada zvyků, pověr a rituálů, které měly zajisti...
Autor: Redakce iLIBERECKO
Redakce iLIBERECKO – před 17 hodinami
Hokejisté Liberce byli blízko k prolomení nepříznivé série na ledě Vítkovic, nakonec ale z Ostravy odjíždějí bez bodů. O osudu utk...
Autor: Redakce iLIBERECKO
Redakce iLIBERECKO – před 19 hodinami
Louky, mokřady, lesy i sady v Libereckém kraji letos ožily dobrovolnickou pomocí. Do praktické ochrany přírody se ve spolupráci s...
Premium články
Autor: Redakce iLIBERECKO
Redakce iLIBERECKO – 08. 12. 2025
Nastal vánoční čas, ale bílá zima se poslední roky ukazuje jen málokdy. Místo sněhu nás často čeká déšť a šedivé studené večery. J...
Autor: Redakce iLIBERECKO
Redakce iLIBERECKO – 01. 12. 2025
Vánoce často bývají plné shonu a stresu při shánění dokonalého dárku. V CENTRU BABYLON mají jednoduchý recept, jak si svátky užít...
Autor: Redakce iLIBERECKO
Redakce iLIBERECKO – 08. 09. 2025
V pátek 5. září byla v Liberci slavnostně otevřena již pátá prodejna rodinné firmy, známá pod značkou KURsport, která se věnuje pr...