
Dalších devět výrobků získá prestižní značku Regionální potravina, která zaručuje nejen kvalitu, ale především původ a lokálnost použitých surovin. Rozhodla o tom porota v letošním, již 16. ročníku soutěže, která je projektem Ministerstva zemědělství. Slavnostní vyhlášení proběhne 11. září v Liberci na Dni regionálních potravin Libereckého kraje.
Letos se do soutěže v Libereckém kraji přihlásilo rekordních 105 výrobků od 37 potravinářských firem a farmářů, což je o osm výrobců více než loni. To svědčí o rostoucí vitalitě místního zemědělství a potravinářství. Porotu letos zaujala pestrá škála výrobků, které ukazují rozmanitost a kvalitu místní produkce. Mezi oceněnými nováčky se objeví například kvasový chléb z Pekárny 42 gramů, selské krůtí prso z Prominentu v Brništi, vejce ze statku Petra Macháčka z Hutířova a mnoho dalších.
Garance původu a lokální podpory
Značka Regionální potravina je pro spotřebitele jasnou zárukou, že produkt obsahuje nejméně 70 procent místních surovin. Toto označení může oceněný výrobek hrdě nosit na obalu po dobu čtyř let. Cílem soutěže je podpořit a propagovat malé a střední výrobce do 250 zaměstnanců, a tím posílit celou regionální ekonomiku.
Přestože pravidla jsou poměrně přísná a v minulosti dva výrobky v Libereckém kraji o označení dokonce přišly. Letošní úspěch devíti nových produktů ukazuje na vysokou úroveň a poctivost místních producentů.
Nové "regionální potraviny" budou slavnostně představeny veřejnosti na Dni regionálních potravin Libereckého kraje, který se uskuteční ve čtvrtek 11. září v Liberci. Je to skvělá příležitost ochutnat to nejlepší, co kraj nabízí, a podpořit místní výrobce.
Zdroj: Regionální potravina