Po několikaměsíční odmlce se do prvního patra budovy rektorátu Technické univerzity v Liberci vrací kavárenský provoz. Nové UNI Cafe IC navazuje na zavedený koncept z univerzitní budovy H. Kavárna sází na poctivou italskou kávu, celodenní nabídku snídaní a domácí, často bezlepkové a bezcukrové dezerty.
UNI Cafe IC provozuje Jan Šitina, který již dva roky úspěšně vede UNI Cafe v budově H a má zkušenosti i z provozu kavárny u Ekonomické fakulty a Botanické zahrady. „Vycházíme ze zavedeného názvu – chtěli jsme, aby jak studenti, tak i zaměstnanci hned věděli, co od nás čekat. Tedy poctivou kávu, dobré jídlo a přátelské prostředí,“ říká Šitina.

Hlavní hvězdou nabídky je italská espresso směs Moncafé, kombinující 80 % brazilské arabiky a 20 % robusty. Na druhém, tzv. „rotujícím“ mlýnku, kavárna aktuálně nabízí 100% arabiku z Hondurasu s tóny medu a čokolády. Specialitou podniku jsou pak domácí bezlepkové a bezcukrové cheesecaky a dorty, které Jan Šitina sám připravuje. Mezi nejoblíbenější patří čokoládová Stracciatella, přičemž v repertoáru má přes 30 druhů dezertů. „Řídím se heslem, že v jednoduchosti je krása,“ doplňuje kavárník s dvacetiletou zkušeností v gastronomii.
Kavárna nabízí denně snídaně od 8:00 do 10:00, včetně míchaných vajíček, vídeňských párků nebo čerstvých croissantů, přičemž nabídka se pravidelně obměňuje. Po celý den jsou k dispozici bagety, panini a další speciality, které si tým připravuje sám. V nabídce nechybí ani sezónní nápoje jako Pumpkin spice latte, perníčkové latte nebo svařák z merlotu z Mutěnic. Těsně před Vánoci tým plánuje zařadit i domácí horké Baileys latte, které vaří provozovatelova maminka.

UNI Cafe IC je zatím otevřeno každý den od 8:00 do 16:00. Provozovatel plánuje do budoucna otevírací dobu ladit podle potřeb návštěvníků a od jarního semestru nárazově otevřít i o sobotách pro studenty dálkového studia.
Zdroj: TUL
Technická univerzita v Liberci kavárna UNI Cafe IC rektorát káva espresso