V platnost vstupuje novela vyhlášky o školním stravování, která klade větší důraz na kvalitu surovin, pestrost jídelníčku a omezení nadměrného příjmu soli, cukru a průmyslově zpracovaných potravin. Vedení jídelen mají na přechod k novým pravidlům celý jeden rok, aby vše zvládly bez komplikací.
Cílem novely je přiblížit stravování nejnovějším výživovým doporučením. Ministr školství Mikuláš Bek novinku označil za krok k tomu, aby obědy lépe odpovídaly potřebám dětí. „Školní stravování má obrovský potenciál pro zdraví dětí, které si v tomto období tvoří vztah k jídlu. Nová pravidla podpořila řada odborníků, od kardiologů po dětské lékaře,“ vysvětluje místopředseda vlády a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek
Státní zdravotní ústav bude školním jídelnám poskytovat průběžnou metodickou podporu. Prvním krokem je dokument nazvaný „Jak se připravit na nový spotřební koš krok za krokem“. Ten nabízí konkrétní postupy, od výběru potravin až po vzorové jídelníčky. Jídelny se navíc budou moci obrátit na speciální ambasadory z řad kuchařů, kteří jim poradí s kulinářskými technikami a prací se surovinami. V přípravě jsou také webináře a živé semináře v jednotlivých krajích.
Součástí vyhlášky je i upřesnění pravidel pro donášku vlastní stravy. To má umožnit dětem, které nemohou odebírat obědy z jídelny, například ze zdravotních důvodů, aby se i přesto mohly společně s ostatními stravovat. „Oběd je důležitou součástí školního dne,“ doplnil ministr Bek, který vnímá společné stolování jako příležitost k budování vztahů a chce zajistit, aby se žádné dítě necítilo vyloučené z kolektivu.
Zdroj: TZ MZ
Foto: Pixabay
novela zákona školní jídelny změna spotřební košChcete přispět do diskuze? Stačí se jen přihlásit.
