Ročně skončí v nemocnici se salmonelózou stovky lidí, nejčastěji se s ní potkáme v letních měsících
Partneři portálu Stát se partnerem

Profilovka
02. 07. 2024

ČR - 02.07.2024

Salmonelóza je infekce způsobená bakteriemi rodu Salmonella. Mezi hlavní příznaky patří horečka, průjem, bolesti břicha a zvracení. Vloni muselo kvůli obtížím způsobeným bakterií salmonelly vyhledat lékařskou pomoc 4 116 pojištěnců VZP, z nichž 782 bylo dokonce akutně hospitalizováno. V letních měsících je riziko infekce salmonelózy nejvyšší kvůli zvýšené kazivosti potravin, grilování či cestování. Inkubační doba je obvykle 12 až 72 hodin po požití kontaminované potraviny.

Dle Státního zdravotního ústavu dochází k nákaze u člověka zejména po konzumaci kontaminovaných potravin, jako například vajec, nedostatečně tepelně opracovaného masa, zmrzlin obsahujících nepasterizovaná vejce či nepasterizovaného mléka. V ČR nejčastěji dochází k onemocnění při veřejném stravování a při letních rodinných oslavách a grilování, protože salmonele teplé počasí svědčí. Počet pacientů mezi klienty VZP ČR meziročně setrvale klesá, přesto jich i vloni víc než 4 000 vyhledaly pomoc lékaře a každý pátý z nich byl kvůli salmonele hospitalizován. Na léčbu VZP ČR vloni vynaložila téměř 19 milionů korun.

Léčba salmonely

Většinu průjmových onemocnění lze zvládnout ambulantně a následně v domácí péči. Základem je příjem dostatečného množství tekutin (při výraznějším průjmu by dospělí měli vypít i 3-4 l). Vhodné jsou nesycené minerálky bez příchutě, černý čaj a rehydratační roztoky. Pomohou i volně prodejné léky k zahuštění stolice.

V některých závažných případech, kdy postižený není schopen přijímat tekutiny, je nutná akutní hospitalizace a rehydratace intravenózně.

Salmonelóza patří k nemocem, které podléhají povinnému hlášení orgánům ochrany veřejného zdraví, tj. např. na krajskou hygienickou stanici.

Prevence onemocnění

Prevence je klíčová k minimalizaci rizika nákazy. Jedním z nejdůležitějších opatření je dodržování základních hygienických pravidel. Zásadní je také řádná tepelná příprava a skladování potravin. Neméně důležitá je i bezpečnost pitné vody.

V případě podezření na salmonelózu je důležité vyhledat lékařskou pomoc, aby byla zajištěna správná diagnóza a léčba.

Zdroj TZ VZP

Foto ilustrační: Pixabay.com

VZP salmonelóza bakterie léto

Chcete přispět do diskuze? Stačí se jen přihlásit.


Výběr článků
Autor: Redakce iLIBERECKO
Redakce iLIBERECKO – před 4 hodinami
Ve třetím domácím utkání hokejové extraligy přivítali Bílí Tygři na svém ledě litvínovskou Vervu. Hosté otevřeli skóre už v první...
Autor: Redakce iLIBERECKO
Redakce iLIBERECKO – před 7 hodinami
V Machníně byla dokončena nová úpravna vody, která představuje první významný projekt financovaný z Fondu Turów. Nová úpravna v bu...
Autor: Redakce iLIBERECKO
Redakce iLIBERECKO – před 8 hodinami
U Tatobit na Semilsku se stala dopravní nehoda, při které se srazily dva osobní automobily a autobus. Jedna osoba zůstala po nehod...
Premium články
Autor: Redakce iLIBERECKO
Redakce iLIBERECKO – 08. 09. 2025
V pátek 5. září byla v Liberci slavnostně otevřena již pátá prodejna rodinné firmy, známá pod značkou KURsport, která se věnuje pr...
Autor: Redakce iLIBERECKO
Redakce iLIBERECKO – 23. 06. 2025
V úterý 17. června se v České Lípě uskutečnilo soukromé promítání prvního českého dokumentárního filmu o finančním poradenství s n...
Autor: Redakce iLIBERECKO
Redakce iLIBERECKO – 27. 05. 2025
Hledáte spolehlivý a komplexní servis pro své kolo, elektrokolo nebo elektrickou koloběžku? V OD LUNA na Kunratické v Liberci najd...