Když jí bylo třináct, rozstříhala, co jí přišlo pod ruku, aby pochopila látky. Dnes Marie Rysulová z Jilemnice realizuje svůj sen s unikátním projektem: vyrábí spodní prádlo z odpadového mléčného proteinu. Její značka Marylu přetváří materiál s historickými kořeny v moderní, hypoalergenní a transparentní módu, šitou v českých dílnách.
Marie Rysulová se rozhodla jít proti proudu textilního průmyslu, který produkuje obrovské množství odpadu. Chtěla ukázat, že je možné vyrábět šetrně, a našla řešení v proteinu, který zbývá při zpracování mléka.
„Mléčné vlákno je přirozeně jemné, prodyšné a hypoalergenní,“ vysvětluje zakladatelka značky Marylu. Tento materiál má i historický kontext, protože se využíval už ve 30. letech minulého století jako náhrada za drahá vlákna z vlny a hedvábí. Dnes se k této metodě vrací v mnohem udržitelnější podobě, kdy se odpadové mléko stává základem pro moderní textil.

Na myšlenku narazila v podcastu o cirkulární módě. Brzy poté našla italskou továrnu, která odpadové mléko zpracovává - extrahuje protein, přemění ho na vlákna a vetká do látky.
Přestože základní mléčnou látku vyrábí v Itálii, prádlo už šije výhradně v českých dílnách. Pruženky dodávají výrobci z Hrádku nad Nisou a další komponenty pochází z Liberce. První kolekce s mléčnou bílkovinou spatřila světlo světa letos v dubnu.
Cestu od nápadu k udržitelnému podnikání pomohl Marii posunout Lipo.ink, podnikatelský inkubátor Libereckého kraje. Ten ji podpořil v řešení strategie značky, financování a vstupu do retailu.

V současnosti už se Marie zabývá dalšími inovativními látkami, tentokrát z pomerančových slupek. I zde jde o zpracování odpadu, který by jinak skončil bez využití.
Zdroj: TZ Dana Filipová
textilní průmysl zpracování odpadu mléčný protein odpad Marylu