Pečivo v něm vydrží pět až devět dní jako čerstvé. Pytlík s nanomembránou bude v prodeji už před Vánoci
Partneři portálu Stát se partnerem

Profilovka
11. 10. 2024

LIBEREC - 11.10.2024

Každodenní otázka: ještě to jíst, nebo už vyhodit? Rohlíky po dvou dnech už moc k zakousnutí nelákají, ale vyhodit je se nám nechce. Pytlík na pečivo s nanomembránou prodlužuje dobu, kdy si pečivo zachovává svou čerstvost, o několik dní.

„Běžně po nás firmy chtějí, abychom textilii opatřili paropropustnou membránou, to jsme zkusili i na začátku vývoje tohoto pytlíku na pečivo. Po několika prototypech se ale ukázalo, že cesta vede jinudy: pečivo si žádá paronepropustnou vrstvu, kterou jsme aplikovali formou zátěru na pohledovou lněnou textilii, říká vedoucí katedry hodnocení textilií Fakulty textilní TUL Roman Knížek a dále vysvětluje, že použitá vrstva určité množství páry a vzduchu propouští, ale jen velmi omezené. Pro mikroklima v pytlíku je to však ideální.

pytlík1.jpg

S vývojem pytlíku, který pomůže udržet pečivo déle čerstvé, ho oslovila společnost Invala, která provozuje mimo jiné šicí dílny.

„Máme chráněné dílny a šijeme podle zadání našich klientů. Mým záměrem bylo mít jako Invala vlastní produkt. A také mám ráda čerstvý chléb a nerada plýtvám s potravinami. Vyzkoušela jsem mnoho různých způsobů uskladnění. Chleba po pár dnech plesnivěl, usychal, stával se nestravitelným, osvětluje inspiraci Klementina Gáspárová, majitelka Invala, v.o.s., a dodává:

„Každý chléb v našem pytlíku zvládne svou čerstvost jistě pět dní, dále, dle kvality každého chleba, až devět dní.

Klementina Gáspárová a Roman Knížek_web.jpg

Klementina Gáspárová a Roman Knížek s produktem, který uvítá každá domácnost

„Naším úkolem na katedře bylo vyvinout a dodat vrstvu, která udrží v pytlíku mikroklima ideální pro pečivo. Navíc jsme zajistili českého dodavatele na výrobu příslušných membrán tak, aby se výrobek mohl skutečně dostat na trh a k lidem, říká Roman Knížek, pro kterého je spolupráce s Invalou, v.o.s., dalším dobrým příkladem toho, jak pružně může fungovat spolupráce s menšími nebo středními podniky a jak si navzájem mohou být univerzita a tyto subjekty užiteční.

Čerstvý pytlík vyvíjela a testovala katedra hodnocení textilií v úzké spolupráci s Klementinou Gáspárovou půl roku. Volně k prodeji by měl být od začátku letošního prosince přes Facebook společnosti nebo nový e-shop, případně osobně v dílnách společnosti Invala. V jednání je také prodej v síti producentů a prodejců pečiva. Pytlík na kilogramový chléb podle předběžných odhadů vyjde na cca 400 Kč.

pytlík2.jpg

Zdroj: Online zpravodaj TUL, autor: Radek Pirkl

Foto: Klementina Gáspárová / Invala

Čerstvý pytlík pečivo nanomembrána Technická univerzita Liberec Invala

Chcete přispět do diskuze? Stačí se jen přihlásit.


Výběr článků
Autor: Redakce iLIBERECKO
Redakce iLIBERECKO – před 6 hodinami
Evropská unie zakázala používání chemické látky Trimethylbenzoyl Diphenylphosphine Oxide (TPO) v kosmetických přípravcích, včetně...
Autor: Redakce iLIBERECKO
Redakce iLIBERECKO – před 6 hodinami
Česká reprezentace orientačních potápěčů zaznamenala velký úspěch na nedávném mistrovství Evropy v estonském Viljandi. Navzdory ná...
Autor: Redakce iLIBERECKO
Redakce iLIBERECKO – před 9 hodinami
Léčebna respiračních nemocí ve Cvikově, která se specializuje na léčbu dětí s plicními onemocněními, plánuje významnou modernizaci...
Premium články
Autor: Redakce iLIBERECKO
Redakce iLIBERECKO – 23. 06. 2025
V úterý 17. června se v České Lípě uskutečnilo soukromé promítání prvního českého dokumentárního filmu o finančním poradenství s n...
Autor: Redakce iLIBERECKO
Redakce iLIBERECKO – 27. 05. 2025
Hledáte spolehlivý a komplexní servis pro své kolo, elektrokolo nebo elektrickou koloběžku? V OD LUNA na Kunratické v Liberci najd...
Autor: Redakce iLIBERECKO
Redakce iLIBERECKO – 26. 05. 2025
V dnešní době, kdy se chov zvířat stává stále komplexnějším, je důležité mít spolehlivého partnera pro zajištění jejich zdraví a p...